Afrika en hun Dieren

Ik begin eerst maar over de Grote Vijf, de naam voor de vijf grootste dieren die men graag voor de camera heeft. De grazers of de Grote Vijf van Afrika bestaat uit de olifant, leeuw, buffel, luipaard, neushoorn. De Grote Vijf is van oorsprong de benaming van de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen.
De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds met name in de toeristensector veel gebruikt als zijnde diersoorten die graag gezien worden. Deze dieren leven allemaal in Zuid-Afrika.
Daar hoor je ook wel eens over De Grote Zes. In dat geval hoort de walvis er ook bij. Maar we weten allemaal dat ze in Afrika veel soorten dieren hebben, maar ook vogels, reptielen, vissen, insecten, maar daar kan je meer over lezen bij de onderverdelingen. Wist je eigenlijk wel dat er in het tropische regenwoud +/- 400 zoogdiersoorten zijn? Onder andere de Chimpansees, de Gorilla's, enz. Dan heb je ook nog de Nijlpaarden in de watergebieden en de woestijnzwervers zoals de Afrikaanse wilde hond, Kamelen, Hyena en de Stokstaartjes.
En niet te vergeten de graseters in de savannen zoals de Antilopen, Jachtluipaarden, Zwarte Mamba, Giraffes, Wrattenzwijnen, Gnoes, Zebra, enz.. En dan heb ik het nog niet over de Waterbuffel, Bosolifant, Afrikaanse goudkat, Okapi, Cheetah,Wilde Afrikaanse ezels, zwarte en witte neushoorn.

Olifant - Leeuw - Buffel - Luipaard - Neushoorn

 

Animaux d'afrique African animals

Grote grazers komen voor in alle werelddelen en leveren een belangrijke bijdrage aan de dynamiek van hun milieu.
Door het vreten van grote hoeveelheden organisch materiaal, zowel levend als dood, maken ze ruimte voor nieuwe groei.
Door hun invloed op het milieu scheppen ze de omstandigheden waar sommige planten en dieren op aangewezen zijn. Wanneer diverse grazers in een biotoop naast elkaar voorkomen maakt de manier waarop ze eten en wat ze eten dat ze niet elkaars concurrent zijn.
Wanneer grote grazers door de mens worden ingezet als beheersinstrument dan heeft een jaarrond begrazing de voorkeur; er zijn minder dieren nodig waardoor er minder vertrapt wordt.
Ook de lijken van grote grazers zijn belangrijk omdat daardoor dieren als de raaf, de vos, de zeearend en het wild zwijn hun niche vinden.
Een andere functie van grote grazers is dat ze helpen bij de verspreiding van zaad.
Dit kan aan hun vacht kleven of in hun mest zitten.
Paarden hebben de gewoonte om niet te eten waar ze zich ontlasten; hierdoor ontstaan in het terrein verschillen in de samenstelling.
De latrines zijn vaak ruiger qua begroeiing.
Ook voor grote grazers geldt dat ze een voldoende groot areaal nodig hebben om zich als soort op een gezonde manier in stand te kunnen houden.
Wanneer de dieren daarbij vele generaties lang in een gebied vertoeven, dan zijn er eisen die aan de grootte van de populatie en aan het terrein gesteld moeten worden.
Anders dient via beheersmaatregelen geregeld te worden dat inteelt voorkomen wordt.
Ook kan het mogelijk zijn dat in geval van calamiteiten dieren verwijderd worden zoals in het geval van brand en hoog water.

Grote Grazers.

Europese grote Grazers

Edelhert - Cervus Elaphus
Damhert - Dama Dama
Eland - Alces alces
Ree - Capreolus capreolus
Tarpan - Uitgestorven, niche kan ingevuld worden door de Konik.
Wild zwijn - Sus scrofa
Wisent - Bison bonasus
Oerrund - Uitgestorven, niche kan o.a. ingevuld worden door het Heckrund.

Grote grazers van het Arabisch schiereiland

Gazelle
Onager
Oryx

Afrikaanse grote Grazers

Buffel
Giraf
Gnoe
Olifant
Zebra

Amerikaanse grote Grazers

Bizon
Wapiti

 

African animals and People